Fuglvokter­sesongen

Sesongen på Lånan

På Lånan bor det ingen når vinterstormene herjer som verst. Men hver vår i april kommer fuglevokterne tilbake til Lånan. Da starter en hektisk sesong som de ikke vil være foruten. Her gir vi deg en kort oversikt over en typisk sesong på Lånan.  Alle bildene i denne saken er tatt av Cyril Ruoso. En fantastisk fotograf som var her i forbindelse med saken som er publisert om oss i det tyske magasinet Terra Mater.


April: Vi lager e-baner og steinhus

I midten av april kommer fuglevokterne til Lånan. Da starter arbeidet med å reparere e-baner og steinhus. Gammel tang som er blitt til jord graves ut, og ny tørket tang legges på reiret. Reiret skal være stort og rundt som en krans. I midten skal det ligge tang som ea legger over eggene når hun forlater reiret. For å klargjøre 1000 reir er fuglevokterne avhengig av lite nedbør og godt med vind. Ea er kresen, så dårlig tørket tang tolereres ikke.

Mai: Ærfuglene kommer

1. mai må alle reirene være klare. Da kommer ærfuglen på land for å finne seg bolig. De velger gjerne samme sted år etter år. Når ea ligger på reiret og ruger er det mange farer som truer. Hun er et lett bytte for mink, oter og rovfugl. Fuglevokterne går 1-2 runder hver dag og passer på. Hvis egg er blitt knust erstattes disse med tre-egg slik at ikke ea skal rømme. Er reirene blitt for harde ristes de opp. Ea er menneskekjær og liker seg best i reir nært mennesker.

Juni: Ærfuglene forlater reiret

I juni forlater de første ærfuglene reiret. Da tar ea med seg ungene og går ned til sjøen. Det kan være en ganske stabasiøs og farefull tur for de små e-ungene. Stormåsen stuper ned fra himmelen og sluker dem hele. Men heldigvis klarer de fleste seg fint. Nå starter fuglevokterne arbeidet med å plukke dun fra reirene. Eggeskall tas ut og duna legges til tørk.

Juli: Dunsanking

De siste fuglene har forlatt reirene sine, og fuglevokterne starter for fullt med dunsanking og rensing. Dette er et nitidig og tidkrevende arbeid. Først plukkes tang og skall ut, så skal den tørkes, ristes, harpes og tilslutt finplukkes. Alt dette gjøres for hånd. I juli er det turistsesong på Lånan. Vi tar imot grupper for omvisning, servering og overnatting. Familie og venner av fuglevokterne ferierer også gjerne her.

August: Rensing og harping

Sesongen er på hell, luften blir kaldere og forberedelsene til vinteren starter. E-baner og steinhus sikres for å vernes mot vind og vær. Husene tømmes og stenges. Vi tar med oss duna til fastlandet og fortsetter rensingen der.

September: Dyneproduksjon

Alle edderdunsdynene fra Lånan produseres etter kundens ønsker. De lette fjonene fra ærfuglens bryst har en spesiell egenskap, de har små mothaker som gjør at den holdes sammen. Dette gir edderdunsdyna en fylde og isolasjonsevne i særklasse – med en levetid i flere generasjoner. Det finnes ikke noe dynefyll som er så lett, og som omslutter deg med så mye varme.