Edderdun

Tre mil ut i det kalde havet nordvest for Vega, ligger den lille øygruppa Lånan. Øygruppen tilhører Vega Kommune på Helgeland. På Lånan har vi sanket edderdun helt siden 1800-tallet, og denne tradisjonen er stolt ført videre fra generasjon til generasjon. Vi bygger reir til ærfuglene og beskytter dem for farer i hekkeperioden.

I 2004 ble Vegaøyene skrevet inn på UNESCOs eksklusive verdensarvliste, og komiteen skriver i sin begrunnelse:

- Vegaøyan viser hvordan generasjoner av  fiskere og bønder gjennom de siste 1.500 år har opprettholdt en bærekraftig levemåte i et værhardt område nær Polarsirkelen, basert på den nå unike tradisjonen med ærfugldrift . Statusen er også en hyllest til kvinners bidrag til dunprosessen, heter det i begrunnelsen. Store ord om et lite samfunn har satt store spor etter seg.


Edderdun fra Lånan

blog02

Det finnes ikke bedre dyne enn en edderdunsdyne. Ikke noe dynefyll er så lett og gir fra seg så mye varme. De lette fjonene fra ærfugl-hunnens bryst har en spesiell egenskap. I motsetning til dun fra and og gås har edderdun små mothaker som gjør at den holdes sammen. Dette gir edderdunsdynen en isolasjonsevne i særklasse. Levetida til en edderdunsdyne er i tillegg mange ganger så lang som en vanlig dyne, og det finnes dyner som har vært i bruk i over hundre år.

Her kan du lese mer om våre edderdunsdyner.

100% håndarbeid

Det samles og renses dun også blant annet på Grønland og Island. Det meste blir i dag renset maskinelt. Men ennå driver folk i dunværene på Helgeland det tidkrevende arbeidet med å håndrense edderdun. Duna samles inn så snart ungene er ruget ut og har forlatt reiret. Rensingen er et krevende arbeid. Den må tørkes, ristes og grovrenses, harpes og finrenses – en lang prosess før den kan brukes i en edderdunsdyne eller i andre edderdunsprodukter.

Film om Lånandyna