Edderdun fra Lånan

Dronebilde av øya Lånan

Tre mil ut i det kalde havet nordvest for Vega, ligger den lille øygruppa Lånan. På Lånan har vi sanket edderdun helt siden 1800-tallet, og denne tradisjonen er stolt ført videre fra generasjon til generasjon. Vi bygger reir til ærfuglene og beskytter dem for farer i hekkeperioden. Til gjengjeld får vi verdens beste edderdun.

Her kan du lese mer om fuglevoktersesongen på Lånan


Edderdun fra Lånan

Det finnes ikke en bedre dyne enn en edderdunsdyne. Ikke noe dynefyll er så lett og gir fra seg så mye varme. De lette fjonene fra ærfugl-hunnens bryst har en spesiell egenskap. I motsetning til dun fra and og gås har edderdun små mothaker som gjør at den holdes sammen. Dette gir edderdunsdynen en isolasjonsevne i særklasse. Levetida til en edderdunsdyne er i tillegg mange ganger så lang som en vanlig dyne, og det finnes dyner som har vært i bruk i over hundre år.

Her kan du lese mer om våre edderdunsdyner.

Edderdun detaljer. Foto: Cyril Ruoso

100% håndarbeid

Det samles og renses edderdun i andre land også, blant annet på Grønland og Island. Det meste blir i dag renset maskinelt. Men ennå driver folk i dunværene på Helgeland det tidkrevende arbeidet med å håndrense edderdun. Duna samles inn så snart e-ungene har forlatt reiret. Rensingen er et krevende arbeid. Edderdunet må tørkes, ristes og grovrenses, harpes og finrenses – en lang prosess før den kan brukes i en edderdunsdyne eller i andre edderdunsprodukter.

Margit harper edderdun i finværet. Foto: Cyril Ruoso

Film om Lånandyna

Her kan du få et innblikk i sesongen vår på Lånan, og arbeidet vi gjør for å ta vare på ærfuglene.