Fuglevokterens dagbok

07/06/2016

Våren og forsommeren er en fantastisk tid her ute på Lånan. Ærfuglene kommer på land, og flytter inn i husene vi har bygget til dem. De legger seg på reirene sine, og bor her i en måneds tid før eggene klekkes. Ungene ligger i reiret i et par dager, før de rusler ned til havet sammen med moren sin. Og tilbake i reirene ligger den fineste dun som en slags husleie til oss. Det er som et eventyr.

Akkurat nå ligger ærfuglene og ruger på eggene sine, og årets første e-unger har allerede sett dagens lys. De siste par årene har ærfuglene kommet senere til Lånan. I år kom den første 9. mai. Det kan være flere grunner til dette, men vi tror det handler om liten tilgang til mat i havet. Vi ser at de sliter med å finne mat. Og de er ikke alene. Også måsen  har utfordringer i matveien.

I år har vi vært veldig plaget med at Tyvjo (eller Joboen som vi kaller den) går inn i E-husene og stjeler egg. Det samme gjelder måsen. Vi fuglevoktere bruker mange timer hver dag på å passe på ærfuglene, og så langt i år har det vært ekstra mye jobb på grunn av eggtyvene. Vi har blant annet hengt opp blikkbokser på E-husene, noe som hjelper litt.

Vi har hatt en fin vår med mye pent vær på Lånan. De aller fleste ærfuglene er på plass, men enda er det noen somlekopper som kommer inn og legger seg på reir, men det blir færre av disse for hver dag . Alt i alt ligger det ca. 550 ærfugler på øya vår nå. Snart starter jobben med å samle inn ”husleia”. Vi gleder oss!

Fuglevokterne på Lånan, 6. juni 2016

Ønsker du å ta en titt på hvordan ærfuglene lever anbefaler vi deg å ta en titt på denne filmen. Det er Arne Nævra og Torgeir Beck Lande som har produsert den, og vi har valgt å kalle den » En hyllest til ærfuglene på Lånan» . Her kan du lene deg tilbake og nyte 6 minutter med ren Lånanastemning.