Da stjernekokk Magnus Nilsson besøkte Lånan – uten at vi var klar over det

04/03/2016

Noen ganger kan det være en fordel at man ikke vet hvem man har til bords. Dette skulle definitivt vise seg å være en av disse gangene…

I 2014 ble vi kontaktet av en hyggelig svenske som presenterte seg som Magnus Nilsson. Han skulle reise rundt i Norge sammen med en fotograf for å lage en kokebok om den tradisjonelle nordiske matkulturen. Og da snakker vi ikke om Pizza Grandiosa og fredagstaco. De var på jakt etter det autentiske, noe som også skulle bli til en artikkel i det internasjonale reisemagasinet Conde Nast Traveler. Vi er som kjent gjestfri av natur, så vi sa selvfølgelig ja med en gang.

Da dagen for besøket kom tok vi imot Magnus og fotografen på kaia her på Lånan. Vi viste dem rundt, og tok de med hjem til Mattis og Hildegunn for å servere en helt vanlig Lånanlunsj. På menyen stor vår etter hvert så berømte fiskeburger, måsegg og seilaks. Svensken ble fornøyd han. Faktisk så fornøyd at han viet et helt avsnitt i sin artikkel om nettopp denne lunsjen. Når vi leser det han har skrevet er det lett å gjenskape stemningen rundt kjøkkenbordet vårt. Her ute på Lånan.

”It is a true privilege to be handed a perfectly boiled gull’s egg. This culinary epiphany strikes me on the remote island of Lånan, in the Vega Archipelago, south of Lofoten. We’re in the kitchen of an island woman named Hildegunn. The air is dense with the smell of frying fish cakes; humidity condenses on the cool windowpanes. Hildegunn laughs about something someone says in Norwegian that I can’t quite make out, then takes a big knife and chops a speckled green boiled egg straight through the shell, revealing an unbelievably bright-orange yolk. The steaming eggs and fish cakes are set down in front of me, on a table laid with red-and-white cloth, turquoise salt and pepper grinders, and a small plastic bucket filled with slivers of something bright red and oily. The slivers turn out to be a local specialty called seilaks”

Her kan du lese hele artikkelen i Conde Nast Traveler; The Ultimate Norwegian Road Trip. Lånan har fått flere avsnitt hvor både maten og edderdunshistorien er beskrevet.

Vi må nok innrømme at vi ikke var klar over hvem denne Magnus Nilsson var, utover det å være hyggelig svensk kokebokforfatter med fotograf på slep. De av dere som er over middels opptatt av nordisk gourmet vet kanskje mer en det vi viste den dagen i 2014. Magnus driver en liten restaurant på et sted som heter Fäviken i Järpen i Sverige. Her lager han nordisk husmanskost i verdensklasse der menyen fullt og helt bestemmes av hvilke råvarer jorden, skogen, havet og luften rundt han velger å bidra med. For dette er han og hans team belønnet med intet mindre en to stjerner i Michelinguiden og en egen episode i Netflix sin hyllest til verdens ti beste kokker i serien ” Chef´s Table”. Fäviken Magasinet er rangert som nummer to i The White Guides liste over Nordens 300 beste restauranter. Så vidt slått av NOMA i København.

Så var det kanskje greit da at vi ikke viste hvem han var når vi satte måsegget på bordet og ønsket vel bekomme på ekte ujålete Lånanvis. Vi var bare oss selv, og Magnus og hans fotograf Jason fikk en helt autentisk Lånanopplevelse.

Nå er også kokeboken ”The Nordic Cook Book” lansert, og gjett om vi ble stolte da vi oppdaget av vi var coverbilde og at det var brukt flere bilder fra Lånan inni boken. Spesielt bildet av Margit som steiker fiskeburger likte vi godt.