Aktuelt

Lånan i The Telegraph Travel

I fjor sommer var Annabel Fenwick Elliott på Vega. Hun jobber som Senior Content Editor i Telegraph Travel.
Mens hun var på Vega fikk hun høre om oss, om ærfuglene og om de fantastiske edderdunsdynene vi lager. Hun ble svært begeistret, og det har ført til at lille Lånan har fått en stor sak på The Thelegraph. Gjett om vi jubla da vi fikk beskjed om at den var publisert.

Link til saken på nett (du må registrere deg for å lese den)
https://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/europe/norway/articles/most-expensive-eiderdown-duvets-lagan-remote-arctic-island/

Pdf av saken som sto i The Thelegraph:
https://lanan.no/wp-content/uploads/2019/03/The-remote-Arctic-archipelago-where-£13000-duvets-are-born.pdf

Lånan i BBC Travel

I 2009 hadde vi besøk på Lånan av den amerikanske journalisten Meg Lukens Noonan. Det resulterte i en artikkel i Coastal Living i 2015, og nå har hun jammen fått publisert en sak om oss på BBC Travel også. Det er helt fantastisk, og vi er ydmyke og stolte over dette. Saken kom ut denne uken, og vi har allerede fått flere henvendelser på edderdunsdyner fra USA.

Tusen takk til Arne Nævra og Cyril Ruoso som har delt bilder med henne, slik at artikkelen ble så fin.

Her kan du lese hele saken på BBC Travel: http://www.bbc.com/travel/gallery/20181001-the-worlds-lightest-warmest-and-most-expensive-down

1950 – Jul i Utværet

Julekort

Det var like før jul. Dagene var blekblå, og solen kastet lange gylne skygger mot synsranden der ute i havet. Frost, sludd,  mildvær og rokk jog mot husnovene, og innimellom var det landvind og spak sjø. Slik var dagene før julekvelden i utværet.

Fuglevokter Erna Øvergård har skrevet ned en julehistorie som hun husker spesielt godt fra 1950. Vi skulle gjerne hatt foto til denne saken, men det finnes dessverre ikke. Vi har derfor valgt å krydre den med tidsriktige julekort fra samme periode. 

«Mor, vi har ikke fått juletreet vårt enda, og nå er det bare én postbåt igjen». Moren fikk et ettertenksomt uttrykk i ansiktet. «Vi har jo bestilt, så det kommer nok.» Datteren følte seg ille til mote der hun hjalp moren med kakebaksten. Det gikk sakte, og dagen ble lang for den som ventet. På kaia stilte alle ungene opp da postbåten kom. Vi skulle hente den siste posten og juletrærne. Vi talte trærne etter hvert som de ble løftet i land. Vår største frykt ble plutselig en realitet: Juletreet vårt var ikke med. Vi stod der så fattige da Dampen dro fra land på sin siste tur før jul. Den ble borte i den blå natta som kom krypende mot oss. Turen hjem gikk fort, og hikstende kom vi inn i Gammelstuo. «Mor, det kom ikke noe juletre. Vi får ikke juletre i år! Det blir ikke jul hos oss. De andre fikk, bare ikke vi!»

På lille julaften var det stor aktivitet i hus og fjøs. Alle skulle ha det bra til jul. Julekveita lå i naustet, lutefisken var ferdig, steika luktet godt i ovnen og baksten var unnagjort. Men for ungene i Gammelstuo betydde dette fint lite. De klarte ikke tenke på annet enn treet som aldri kom. Dette var det verste som kunne skje på utøya hvor det ikke fantes en grønn busk av noe slag, annet enn hagens gamle ripsbusker. Gamle, tørre og forvridde busker som hadde tålt både regn og storm, minnet slett ikke om den grønne herligheta som skulle komme fra innlandet. Den som skulle lage jul for ungene ved havet. Livet kjentes ikke noe mer. Ikke noe juletre, ingen jul. Slik var det.

Vi sto og så på naboene der de gikk mot uthuset med juletrefoten. Snoen beit i kinnene og gråten satt i halsen på oss. De ristet trærne fri for snø og sjø etter den lange turen ut hit. Treet ble så båret som en kostbar juvel inn i finstua. Å være uten juletre var den største straff en kunne tenke seg. Den grønne gleden, lukta av jul, glitter, lyset fra himmelens stjerne skulle ikke lyse i det gamle huset og for ungene der.

Da skjedde et under. Onkel Johan, lang og hengslete med nedsegen overall og gamle støvler, kom ut av huset på Bakken, og gikk ned mot sjøen. Han tok med seg Far som hadde samme antrekk, kniv i slire, og med gult bustete hår som aldri lå slik det skulle. De kløv ombord i båten og la ut på sjøen. De var lenge borte, og landvinden økte på, men før adventsmørket innhentet dem, kom de tilbake. Med seg hadde de masse grønne kvister med bær på. «Det blir ikke det samme», kvein vi, og så bar det i tutinga igjen. Det var ikke så mye som ble sagt. Kosteskaftet ble hentet fram, sammen med bor og kniv. Og så skjedde det et mirakel. Der på stuegolvet hevet seg opp mot taket, et tre med grønne greiner. Det var ikke grana vi ønsket oss så inderlig, men en enebærbusk. En grønn glede i en kald vinter. Så fikk vi likevel et tre som luktet jul, og med ett ble ikke eventyrtreet fra fastlandet så viktig lenger. «Å, så fint det ble», sa Bestemor. «Se det har eviggrønne grener, og lukter jul».

Julaftens morgen bar det på loftet for å hente juletrepynten i Amerika-kofferten. Der var det sprø kuler fra tante Johanne i Amerika, og der var også krigens pynt, kjøpt for en billig penge under trange kår, og kurvene vi hadde laget på skolen. Inn kom det hjemmestøpte juletrelys som bestemor laget hver jul, og de store lysene til juledagsfrokosten. Det var Far som pyntet treet på formiddagen julaften, og vi barna fikk se på. Tenk at det ble et juletre likevel. Grønt og staselig, og det kjentes som om Jesusbarnet og englene kom inn i stua.

Det knitret i ovnen, og varmen fylte det nypyntete julehuset. En evighetens glede skapte jul for barna når det så som mørkest ut. Det ble julaften, alle barna på øya kom for å gå rundt treet. «Glade Jul, Hellige Jul» runget rundt en enebærbusk som var evig grønn.

Så kom juledagsfrokosten. Lysene i staken lyste mens juleverset «Et lite barn så lystelig er født for oss på jorden» ble sunget. Det var jul og høytid i Gammelstuo. Jula på havøya dette året besto ikke av overdådig glitter, men av et tre med grønne grener laget på et kosteskaft av de som forsto, og sto oss nær. De grønne grenene var viktigere enn alt annet. De ble et symbol på fred, kjærlighet og glede.

Julekort
Julekort som ble sendt til Lånanfolket på 50-tallet

Nyhet, bildebok om ærfuglene fra Lånan

Ærfuglene har vært holdt som husdyr langs Helgelandskysten gjennom generasjoner. Det er en hellig fugl som fuglevokterne har passet på i hekketiden. Til gjengjeld kommer fuglene tilbake år etter år og gir oss verdifullt edderdun og uforglemmelige naturopplevelser.  Nå har vi laget en bok som rett og slett er en hyllest til ærfuglene på Lånan.

Vi har vært så heldige å ha noen utrolig dyktige naturfotografer på besøk på Lånan, Cyril Ruoso og Arne Nævra. Boken består av deres unike og nydelige bilder av ærfuglene, krydret med  korte tekster hvor vi forteller om den intensive og fantastiske perioden fra april – juni hvor vi hvert eneste år drar til Lånan for å ta vare på ærfuglene.

Nå har vi introduksjonstilbud på boken. Bestill den her for kr 200,-

Cyril Ruoso

Sommeren 2015 hadde vi besøk av den prisbelønte fotografen Cyril Ruoso. Han var her på oppdrag fra magasinet Terra Mater sammen med journalist Stefan Nink. Cyril er fransk, og har spesialisert seg på fotografering av dyr. Han har vært kåret til Wildlife Photographer of the year en rekke ganger, og har hatt sine bilder på trykk i en rekke magasiner som National Geographic, Geo Magazine og National Wildlife. Bildene han tok av ærfuglene er bare helt fantastiske, og flere av dem er med i denne boken.

Les saken fra Terra Mater Magazine

Arne Nævra:

Arne Nævra er en kjent norsk naturfilmfotograf og naturfilmskaper. Er du glad i å se naturprogrammer på NRK er det godt mulig at du har sett noe Arne Nævra har produsert. Han har produsert flere bidrag til programserien Ut i Naturen, og den siste store produksjonen han har gjort er serien Norske Naturperler som han lagde sammen med Torgeir Beck Lande. I den serien var det nesten en hel episode fra Lånan.

Arne Nævra har vært hos oss på Lånan flere ganger. Naturlig nok har det blitt tatt mye bilder av ærfugl, og vi har vært så heldige å få kjøpe noen av bildene hans. De beste er med i denne boken.

Et av bildene til Cyril Ruoso. Gjennom nydelige bilder og små tekster får du et innblikk i en fuglevokters hverdag.

Vinner av edderdunsdyne 2017

Hvert år lodder vi ut en edderdunsdyne fra Lånan. Vi selger lodd til alle som kommer med båt til oss på Lånan, på Nes og på andre arrangement vi er med på.

Vinneren av årets dyne er nå trukket, og den heldige er Fritz Andersen. Han besøkte oss på Lånan i sommer med seilbåt, og kjøpte da vinnerloddet. Vi gratulerer han så mye, og sier bare sov godt og drøm søtt under din nye dyne.

Lånanfolket besøker Shetland

En fornøyd gjeng fra Lånan på Shetland

I år (2017) er det 10 år siden vi etablerte vårt eget firma her ute på Lånan, og bestemte oss for å satse på turisme og edderdun. Det har vært en eventyrlig reise, med mange store opplevelser og uforglemmelige møter med hyggelige gjester.

Her kan dere lese litt mer om 10-års feiringen og oppstarten av selskapet.

For å markere jubileet arrangerte vi  i august en tur til Shetland. Det er ikke tilfeldig at det var akkurat dit jubileumsturen gikk. Under 2. verdenskrig hjalp Lånanfolket motstandsbevegelsen med våpensmugling. Dette ble oppdaget av tyskerne, og hele befolkningen på øya var i stor fare. De ble heldigvis evakuert, og seilt til Shetland, hvor de bodde til krigen var over.

Nå var endelig tiden kommet for at vi som er etterkommere etter de som ble evakuert skulle gå i våre forfedres fotspor. Når siste turistbåt i august hadde forlatt Lånan, stengte vi ned husene våre og pakket reisekofferten. Vi var 15 stykker som reiste, og vi hadde en fantastisk opplevelse. Nå lover vi at historiene vi forteller  til våre gjester fra krigens dager blir enda sterkere.

Her kan du se bilder fra turen

Her kan du lese artikkel fra turen vår som sto på trykk i Brønnøysunds Avis, fredag 25. august 2017

Morsomt at vi fikk avisoppslag i Shetland Times.

Lanan_Shetland Times

 

10 års jubileum for Utværet Lånan

Erna og Hildegunn satt på Lillestrøm og harpet dun, da ideen om å blåse nytt liv i Lånan dukket opp. Utværet Lånan AS ble stiftet 15. februar 2007, knapt ett år etter at ideen ble født. En tur til Villmarksmessa forandret alt.

 I mars 2006 satt Erna og Hildegunn og harpet dun på Villmarksmessa i Lillestrøm. De hadde blitt invitert til å delta på en stand i regi av Riksantikvaren. Her satt de og jobbet, fortalte publikum om edderdun, om selve prosessen, og om hvordan de tok vare på ea. Interessen viste seg å være stor, og opplevelsen ga Hildegunn et par søvnløse netter denne helga. Hodet ble fylt med tanker og ideer rundt hva de kunne gjøre med interessen publikum på messa viste. Hun diskuterte tankene sine med Erna og Leif, og sammen ble de enige om å ringe de andre fuglevokterne, for å spørre om de kunne tenke seg å åpne for turisme på Lånan. Svaret var et rungende ja, og eventyret var i gang.

Kjøkkenmøte i Gammelstuo

I juni samme år fylte lukta av kaffe og vafler kjøkkenet i Gammelstuo. Anledningen var et møte hvor blant andre Riksantikvaren, Nordland Fylkeskommune, Sør-Helgeland Regionråd og ordføreren i Vega var på Lånanvisitt.

Bakerst: Jostein Løvdal fra Riksantikvaren. Foran: Kai Breivoll fra Nordland Fylkeskommune
Bakerst: Jostein Løvdal fra Riksantivkaren. Foran: Kai Breivoll fra Nordland Fylkeskommune

I sluttrapporten fra ”Den verdifulle kystkulturen i Nordland” står det følgende om dette møtet:

«Styringsgruppen hadde møte på Vega i juni 2006, og besøkte da blant annet Lånan. Dunværet, ytterst i verdensarvområdet, hadde ærfugl på reir, dun var allerede sanket inn og kommet på tørk og fuglevokterne samlet de besøkende til møte på kjøkkenet til Erna for å diskutere mulige prosjekter i dunværet, selvfølgelig traktert med kaffe og vafler. Der var både fylkeskommune, representant fra Riksantikvaren, Vegas ordfører og flere tilstede.

Fuglevokterne stilte det betimelige spørsmålet til øvrigheten: Ke vil dogger me Lånan? Spørsmålet markerer et vendepunkt i utviklingen av Den verdifulle kystkulturen i Nordland. Her måtte man konkret inn å vurdere utviklingspotensial, hvilken kompetanse som trengtes for å sette i gang og hvilke virkemidler som kunne tas i bruk. Engasjement og kunnskap om å forvalte kulturarven hadde vi, i utrolig entusiastiske eiere! Løsningen ble å koble de med Torgar Utviklingsselskap, første møte var i august og noen måneder senere hadde de etablert Lånan AS. I dag produserer de edderdunsdyner med over dobbelt så stor inntjening i forhold til tidligere, de har fått kai og båtrute, og nye produkter utvikles til stadighet. Alle som besøker Lånan blir like bergtatt som styringsgruppen ble.»

Fra høyre: Audhild Bang Rande, Hanne Jakhelln og Hildegunn
Fra høyre: Audhild Bang Rande, Hanne Jakhelln og Hildegunn

Edderdunsdyner til kongen og dronningen

15. februar 2007 ble Utværet Lånan AS stiftet hos Næringshagen Torgar AS, og selskapets aller første ordre var av den ærefulle sorten: To edderdunsdyner til Kongen og Dronningen, i spleisegave fra 18 helgelandskommuner i anledning kongeparets 70-årsfeiring. Det er vi utrolig stolte over, og vi har i ettertid fått bekreftet fra Dronning Sonja at dynene er i bruk.

Hildegunn og Erna med dynene som ble gitt til kongeparet i 70-årsgave.
Hildegunn og Erna med dynene som ble gitt til kongeparet i 70-årsgave.

Mange å takke

Vi er stolte over at vi i år kan feire tiårsjubileum, og vi har mange å takke for det. Rita Johansen som hjalp oss med å komme i kontakt med Audhild Bang Rande, som igjen hjalp oss med søknadene til fylkeskommunen og Innovasjon Norge. Dag Erling Bjørud som var Hildegunns mentor på etableringskurset hos Torgar. Ingvild Bang og Innovasjon Norge skal ha stor takk, og det samme skal Vega kommune ha. Design og kommunikasjonsbyrået Riktig Spor og Jofrid Bergslid har vært med oss siden starten og har hjulpet oss med design og produktutvikling. Sist men ikke minst må vi takke Hanne Jakhelln og programmet «Den verdifulle kystkulturen i Nordland», i regi av Riksantikvaren. Uten dette programmet hadde vi aldri kunnet starte Utværet Lånan AS. I tillegg må vi takke alle andre som har støttet oss gjennom disse årene, journalister som har besøkt oss og laget flotte artikler fra Lånan, og ikke minst alle dere som har besøkt oss, enten på Lånan eller på Lillelånan på Vega. Vi er dere alle evig takknemlig.

Hilsen Hildegunn og resten av fuglevokterne på Lånan

Litt før og nå bilder av det som har skjedd på Lånan de siste 10 årene: 

Alle gangbruene på øya er restaurert slik at turister kan ferdes trygt
Alle gangbruene på øya er restaurert slik at turister kan ferdes trygt
Kaia på Lånan
Vi har fått helt ny flytebrygge som kan ta imot relativt store turistbåter
Vi har en egen flott utstilling på Låven med bilder fra gamle Lånan.

Artikkel om Lånan i det svenske magasinet Hemslöjd

I sommer hadde vi besøk av en svensk journalist og en svensk fotograf som begge het Emma. De ville lage en reportasje om vårt arbeid med ærfuglen og produksjonen av edderdunsdyner. Artikkelen skulle på trykk i et flott magasin som heter Hemslöjd.

Nå er magasinet ferdig, og vi har vært så heldige å få en pdf av artikkelen som vi kan dele med dere.

Klikk dere inn på pdf’en av Hemslöjd her, og les artikkelen fra Lånan. Vi ble veldig godt fornøyd med resultatet. 

Lånan med fin reportasje i Nationen

Om sommeren har vi  mange turistbåter som besøker Lånan, og for oss er det alltid knyttet en viss spenning til hvem det er som kommer med båten.  Vil de trives her? Syns de det vi forteller er spennende og interessant? Klarer vi å formidle den jobben vi gjør med ærfuglene?

En av gjestene som kom i år var journalist Mariann Tvete fra Nationen. Hun var på ferie på Helgeland, og kom til Lånan uten noen planer om at dagens tur skulle ende opp med å bli en reportasje.  Etter guidingen tok hun kontakt med Hildegunn, og spurte om hun kunne lage en sak om oss. Det syns vi selvfølgelig var greit.

Lørdag 8. oktober var det en veldig morsomt å se Hildegunn pryde forsiden på avisen, og at det tilfeldige møtet i sommer var blitt en fin reportasje på 3 sider i avisen.

Her kan du lese hele reportasjen fra Nationen som en pdf
Her kan du lese reportasjen på Nationens nettavis

Vinner av edderdunsdyne

EdderdunsdyneHvert år lodder vi ut en edderdunsdyne fra Lånan. Vi selger lodd på Nes, på Lånan og på ulike arrangement vi deltar på. Årets loddtrekning ble høytidelig gjennomført nå i begynnelsen av september.

Den heldige vinneren i år er en dame som heter Tora, og som bor i Oslo. En splitter ny edderdunsdyne er overlevert, og vi gratulerer henne med ny dyne, og håper hun får sove godt under deilig edderdun.

Fuglevokterens dagbok

Våren og forsommeren er en fantastisk tid her ute på Lånan. Ærfuglene kommer på land, og flytter inn i husene vi har bygget til dem. De legger seg på reirene sine, og bor her i en måneds tid før eggene klekkes. Ungene ligger i reiret i et par dager, før de rusler ned til havet sammen med moren sin. Og tilbake i reirene ligger den fineste dun som en slags husleie til oss. Det er som et eventyr.

Akkurat nå ligger ærfuglene og ruger på eggene sine, og årets første e-unger har allerede sett dagens lys. De siste par årene har ærfuglene kommet senere til Lånan. I år kom den første 9. mai. Det kan være flere grunner til dette, men vi tror det handler om liten tilgang til mat i havet. Vi ser at de sliter med å finne mat. Og de er ikke alene. Også måsen  har utfordringer i matveien.

I år har vi vært veldig plaget med at Tyvjo (eller Joboen som vi kaller den) går inn i E-husene og stjeler egg. Det samme gjelder måsen. Vi fuglevoktere bruker mange timer hver dag på å passe på ærfuglene, og så langt i år har det vært ekstra mye jobb på grunn av eggtyvene. Vi har blant annet hengt opp blikkbokser på E-husene, noe som hjelper litt.

Vi har hatt en fin vår med mye pent vær på Lånan. De aller fleste ærfuglene er på plass, men enda er det noen somlekopper som kommer inn og legger seg på reir, men det blir færre av disse for hver dag . Alt i alt ligger det ca. 550 ærfugler på øya vår nå. Snart starter jobben med å samle inn ”husleia”. Vi gleder oss!

Fuglevokterne på Lånan, 6. juni 2016

Ønsker du å ta en titt på hvordan ærfuglene lever anbefaler vi deg å ta en titt på denne filmen. Det er Arne Nævra og Torgeir Beck Lande som har produsert den, og vi har valgt å kalle den » En hyllest til ærfuglene på Lånan» . Her kan du lene deg tilbake og nyte 6 minutter med ren Lånanastemning.

Da stjernekokk Magnus Nilsson besøkte Lånan – uten at vi var klar over det

Noen ganger kan det være en fordel at man ikke vet hvem man har til bords. Dette skulle definitivt vise seg å være en av disse gangene…

I 2014 ble vi kontaktet av en hyggelig svenske som presenterte seg som Magnus Nilsson. Han skulle reise rundt i Norge sammen med en fotograf for å lage en kokebok om den tradisjonelle nordiske matkulturen. Og da snakker vi ikke om Pizza Grandiosa og fredagstaco. De var på jakt etter det autentiske, noe som også skulle bli til en artikkel i det internasjonale reisemagasinet Conde Nast Traveler. Vi er som kjent gjestfri av natur, så vi sa selvfølgelig ja med en gang.
Continue Reading →

Lånan med 17 sider i Terra Mater Magazine

Sommeren 2015 hadde vi besøk av journalist Stefan Nink og den svært dyktige naturfotografen, Cyril Ruoso. Resultatet har blitt en fantastisk artikkel i Terra Mater Magazine.

Terra Mater betyr "Vår jord", og magasinet er et natur og vitenskapsmagasin med innhold fra hele verden. Stefan var i 2013 med på en rundreise med Hurtigruten, og ble da med på utflukten som går innom Vega, hvor han fikk høre om det unike samspillet mellom ærfugler og fuglevoktere. Han ble så fascinert at han solgte inn en artikkelide til sitt favorittmagasin, Terra Mater. De likte det de hørte, og ga han oppdraget med å skrive en artikkel.

9. juni 2015 kom Stefan og Cyril til Lånan. Vi ble intervjuet og ærfuglene på Lånan ble i løpet av en ukes tid behørlig fotografert. Nå er artikkelen kommet på trykk, og vi er helt overveldet over omfanget.

Er du så heldig at du leser tysk vil vi på det aller sterkeste anbefale deg å lese denne artikkelen. Aldri har et pressebesøk resultert i så mange sider på trykk, og bildene er jo rett og slett nydelige.

Les artikkelen i Terra Mater her

 

En hyllest til ærfuglene på Lånan

Arne Nævra og Torgeir Beck Lande har filmet ærfuglene på Lånan til den storslåtte naturserien som gikk på NRK1 i 2014, Norske Naturperler. Nå er noe av råmaterialet de hadde satt sammen i en ny film. Den har vi valgt å kalle «en hyllest til ærfuglene på Lånan».

Å være naturfotograf krever god kompetanse, mye bra utstyr og en tålmodighet av en annen verden. I tre år reiste Arne Nævra og Torgeir Beck Lande i produksjonsselskapet NaturBilder rundt i Norge og filmet norsk natur og dyreliv. Resultatet ble den storslåtte naturserien Norske Naturperler som gikk på NRK i 2014. En av episodene handler om Helgelandskysten, og her er ærfuglene på Lånan med som «skuespillere».

Les artikkel på ut.no om hvordan de produserte Norske Naturperler

Se episode fra Ut i Naturen, Norske Naturperler – Bak kamera

Vi kontaktet Arne Nævra og spurte om det var mulig å få kjøpe en liten film med noe av det de hadde filmet hos oss på Lånan. Gjett om vi ble glad da svaret var ja. Resultatet ble denne filmen som vi har valgt å kalle «en hyllest til ærfuglene på Lånan». Spør du oss er den rett og slett nydelig.